Kladdig chokladkaka

Vill bara dela med mig utav receptet på min försvinnande goda chokladkaka.

Chokladkaka

400 g mörk blockchoklad
400 g smör
8 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en långpanna. Smält smöret i en kastrull så det blir riktigt hett utan att brännas vid. Lägg i chokladen i bitar och rör om tills chokladen smälter i smöret. Rör ned ca 100 g choklad åt gången och låt det smälta, fyll sedan på med mer choklad. Ifall chokladen smälter dåligt så går det bra att värma kastrullen lite på spis plattan.
Vispa ägg och socker poröst. Rör ned smör-choklad blandningen. Vispa till sist ned mjölet tillsammans med bakpulvret.
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, ca 12-15 minuter.
Kakan ska "gunga" när den tas ut, den ska alltså vara ganska lös, det är ju en kladdkaka! Passa noga i slutet, den blir snabbt förvandlad till en sockerkaka i slutminuterna och då smakar den inte gott. Låt kakan svalna, ställ sedan in den i kylen. När kakan är helt sval så kan krämen bres på.

Chokladkräm

4 dl vispgrädde
400 g ljus blockchoklad
2 tsk vaniljsocker

Värm grädden i en kastrull tills den nästan börjar koka. Tag sedan genast kastrullen från värmen. Rör ned vaniljsockret i grädden. Tillsätt chokladen i bitar och rör runt tills chokladen smälter helt. Rör ned ca 100 g choklad åt gången och låt det smälta, fyll sedan på med mer choklad. Ifall chokladen smälter dåligt så går det bra att värma kastrullen lite på spis plattan. Låt krämen svalna och häll över den i en skål och ställ in den i kylen. Rör om i krämen då och då, ca var tionde minut åtminstone. Krämen ska stå i kylen tills den tjocknar, det tar ca en timme. När krämen är bredbar så är det bara att bre ut den över chokladkakan.

Kakan med chokladkrämen behöver stå kallt i ca 12 timmar innan den är god att äta. När kakan stått kallt i dessa timmar så är det bara att skära upp den och servera.

Tips! Gör halva mängden av chokladkakan ovan och häll smeten i en rund form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Gör då även halva mängden av chokladkrämen och servera alltihop med vispad grädde eller vaniljglass. En härligt smaskig kladdig kladdkaka.
Chokladrämen kan även användas som fyllning i tårtor och liknande. Gottigt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

E-mail,(visas bara för mig)

Var finns du någonstans?

Skriv din kommentar:

Trackback

RSS 2.0