Hur sover vi hälsosamt?

Vuxna sover ju faktiskt allt som oftast tillsammans i samma i säng om nätterna, det gör i alla fall jag och Ronny. Det är något som anses fullt normalt ifall man är ett par som sambos, gifta, eller liknande. Det är fullt naturligt att sova tillsammans, djurflockar sover tex tillsammans för att vara bättre skyddade mot kyla och andra faror.


Men barnen då? Hur sover dom?


Min föreställning innan vi fick Christian var att det lilla barnet inte skulle få komma emellan mig och Ronny. Vår säng var våran säng, där skulle bara vi sova. Vårt rum var också bara vårat rum, det lilla barnet skulle ha ett eget rum.
Och så blev det också, Christians spjälsäng placerades i rummet bredvid tillsammans med en fåtölj. En fåtölj där jag ammade honom på nätterna. Christian var duktig på att sova som spädbarn, redan från ca 3 veckors ålder så sov han hela nätterna. Så det blev ju aldrig speciellt mycket spring till fåtöljen i Christians rum.

Numera så samsover vi allihopa i samma säng. Det är mer avslappnande för oss allihopa. Framför allt har de varit smidigt under Angelicas första år då hon ammade ofta på nätterna. Jag behövde ju knappt vakna, kände jag att hon rörde på sig så mer eller mindre ammade jag henne halvsovande.

 
I boken Nära Föräldrar skriven av Jorun Modén kan man läsa följande:

  • Barn som sover med föräldrarna skriker mindre, eller inte alls. De befinner sig ju mitt i tryggheten.
  • Antalet vakentimmar brukar därför vara lägre för föräldrar som sover med barnen. Flertalet Nära Föräldrar tycker faktiskt att de får fullt tillräckligt med sömn och vila!
  • Mamman behöver inte gå upp för att erbjuda bröstet om hon ammar. En del mödrar sover sig genom amningen, andra tycker bara att de blir mindre störda än om de måste gå upp.
  • Samsovning främjar anknytningen. Natten kan bli ett tillfälle för en mamma eller pappa som tillbringat en stor del av dagen borta från barnet att knyta an och ägna sig åt vila tillsammans.
  • Samsovning minskar förekomsten av plötslig spädbarnsdöd.
  • Det känns mysigt och tryggt för både barnen och föräldrarna.

Dr Sears skriver i sin bok The Attachment Parenting Book att spädbarn föds med nervsystem som inte är färdigutvecklat och därför har spädbarn inte kunskapen att andas ordentligt. När barnen sover ihop med sina föräldrar så stimuleras barnet att andas rätt eftersom barnet känner föräldrarnas rytmiska andning.

Nils Bergman är en läkare som är aktiv i Sydafrika och han menar på att den naturliga miljön för ett nyfött barn är i mammans mage, när barnet lämnat den trygga magen så är det en enorm omställning för barnet. Barn som skiljs från sin mamma efter födseln kan bli alldeles förtvivlade och uppstressade. För att undvika stressade spädbarn så menar Nils Bergman att hud mot hud kontakt är jätte viktig för nyfödda barn. Hjärnans utveckling stimuleras genom hud mot hud kontakt så att barnet känner sig tryggt. Ett spädbarn är biologiskt väldigt outvecklat när det föds och genom att vara nära sina föräldrar så stimuleras barnets temperatur, andning och hjärtfrekevens till att hålla normala nivåer.


Nu när Angelica inte ammar på nätterna längre så kan jag titta tillbaka och känna mig glad över att hon alltid sovit vid min sida sedan hon föddes. Jag hade nog aldrig orkat med två barn ifall skulle ha blivit tvungen att springa upp till ett rum om nätterna för att amma Angelica.
Speciellt tacksam är jag över samsovningen när barnen är sjuka, dom sover lugnt och ifall dom vaknar och mår dåligt om natten så somnar dom snabbt om igen tack vare närheten från oss föräldrar.

Dom sover tryggt tillsammans!   Dom sover tryggt tillsammans!
Bilderna på Chrisitan och Angelica är från april 2009.


Hur sover ni? Varför sover ni som ni gör?

Några intressanta länkar i ämnet Samsova, jag har hämtat inspiration från flera av dessa länkar.
http://www.naraforaldrar.se/
http://www.ap.skorpan.se/Samsova.htm
http://www.9manader.nu/efter/somn/samsova
http://www.abctidning.se/x0503a.html
http://www.askdrsears.com/
http://www.kangaroomothercare.com/


Kommentarer
Postat av: Anonym

hmm skumt =) ska kika på det

2009-10-03 @ 15:10:44
URL: http://designbyjessica.blogg.se/
Postat av: Annica

Gulliga ungar :-)Min dotter sov hos mig tills hon blev två,tyckte aldrig att det var något problem. Ha det bra i höstrusket/Annica

2009-10-03 @ 18:52:41
URL: http://antitanti.blogspot.com
Postat av: ♥Linda med familj och Lilla Roxie i magen♥

Åhh tack så mycket

2009-10-03 @ 19:48:04
URL: http://babymyz.blogg.se/
Postat av: Amanda

Det där är intressant tycker jag.Ludwig sover alltid själv i sin egen säng. Och har alltid gjort. Men han är ju dock aldrig ensam eftersom han har nattvak. Kommer nog bli annorlunda sen när nattvaket försvinner. Då kanske vi har en mer orolig kille här hemma.Hoppas ni får en fin kanelbullens dag idag.

Kram

2009-10-04 @ 11:13:06
URL: http://creyla.blogg.se/
Postat av: kadri

sv. det har varit så bra så.alla verkar hamna i våran säng.

2009-10-04 @ 21:22:37
URL: http://livetivillavillekulla.blogg.se/
Postat av: cilla

min dotter sov aldrig hos oss, men vår son var nästan fem innan han ville sova själv. men då gick han in till syrran i stället. jag tror att alla barn är olika. jag och mina syskon sov ofta hos våra föräldrar det blev bara lite trångt ibland. ha det så bra min vän. kramisar

2009-10-04 @ 21:47:43
URL: http://wiccankraft.blogg.se/mumsfillibabba/
Postat av: femman

Jag sover faktiskt varannan vecka med en nioåring i min säng.. Inte för att barnet är det minsta otrygg eller så.. utan mest för att det blivit en vana.. Det är liksom VÅR säng nu, och inte MIN..Mysigt :)

2009-10-05 @ 09:05:26
URL: http://femmanfem.blogg.se/
Postat av: Angelica - fyrbarnsmamman

jo då alltid roligt för barnen och träffa mormor ju :)

2009-10-05 @ 12:15:16
URL: http://tvattlapp.blogg.se/
Postat av: Linn

Svar; Hehe jo, kladdigt vid matbordet blir det ganska ofta. :) Hur hittade du till min blogg? :)

2009-10-06 @ 13:16:29
URL: http://www.linnsann.com
Postat av: Denna Sanna Kvinna

Väldigt intressant inlägg :D U rock

2009-10-07 @ 12:05:22
URL: http://sofieb.blogg.se/
Postat av: Amanda

Plugga hela kvällen lång lät inte så jättekul men det kanske är något väldigt intressant du läser?Här har vi sjukstuga. Ble ingen promenad i fina höstvädret idag. Ludwig har spytt ett flertal gånger och är jättesnorig och slemmig. Hade också feber förut.

Nu har ovädret dragit in över stan iaf så nu spelar det ingen roll att vi måste vara inne. :)Hoppas du får allting gjort som du behöver ikväll.

Kram

2009-10-08 @ 16:44:48
URL: http://creyla.blogg.se/
Postat av: Annica

Hos oss var det självklart att sonen skulle sova med oss. Först i sängen. Men det gav vi upp efter ett tag då han var som en väderkvarn och for runt sängen som duracellkanin när han sov. Så han flyttade till den hemmagjorda vaggan som stod på golvet vid min sida om sängen. Det gick så där. Jag vaknade så fort han lät i sömnen och som den hyperoroliga nyblivna föräldern jag var, så kollade jag ju hom han var ok. Vilket i sig resulterade i att han vaknade eller stördes i sömnen. Med andra ord så störde vi varandras sömn så ingen av oss var någonsin utvilad. Tillslut, mycket motviligt från vår sida, så fick han flytta till eget rum. Pang så sov han hela natten. Och jag med! Jag kommer ihåg hur jag grät av lycka när jag hade fått sova en hel natt första gången.

Så nog är det annorlunda från barn till barn och mellan olika familjer. Tro inte att det finns några rätt eller fel. Man måste göra det som fungerar bäst för alla inblandade.

Ha en bra kväll!

2009-10-08 @ 18:51:52
URL: http://afroditeskrypin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

E-mail,(visas bara för mig)

Var finns du någonstans?

Skriv din kommentar:

Trackback

RSS 2.0