Solskydd, vad är viktigt?

I 40-50 år har solskyddskrämer innehållit zinkoxid som har varit otroligt effektiv för att skydda vår hud mot farliga solstrålar. Under dessa åren har inga personskador rappoteras som orsak utav zinkoxid.
Zinkoxid är ett fysiklaliskt solskydd. Ett fysikaliskt solskydd stryks på huden och reflekterar solstrålarna medan ett kemiskt solskydd stryks på huden och absorberar solstrålarna.

EU har i våras (tror det var feb-mars) stoppat alla solskyddskrämer som innehåller zinkoxid eftersom det består utav nanopartiklar. Man är än så länge osäker på hur nanopartiklarna påverkar huden. Utredning för Zinkoxid görs alltså för att få mer kunskap om nanopartiklarna. Zinkoxid får alltså inte användas som solskydd fram tills att utredningen är klar våren 2010. Zinkoxiden kan lika gärna bli ett godkänt solskydd igen. Det märkliga är att zinkoxid är godkänt till att finnas i mjukgörande hudkrämer.

När jag hör ordet nanopartiklar så tänker jag på Hulken. När dom sprutar in nanopartiklar under huden på grodan och så utsätter dom grodan för gamma strålning (farligare än UV-stålning) och då sprängs ju grodan.

I solskyddskrämer finns numera ett solskydd utav titandioxid som är godkänt som solskydd till en viss gräns. Krämerna får innehålla max 25% titandioxid. Titandioxen är också ett fysikaliskt skydd fast inte lika effektivt som zinkoxid. För att en solkräm med titiandioxid ska vara tillräckligt effektiv så behöver den kompletteras med ett kemiskt filter. Solskyddskrämerna blir alltså så kallade kombinationsfilter.

Naturvårdsverket tror att även titandioxid kan innehålla nanopartiklar. Så här skriver de om titandioxid:
Titandioxid kan orsaka bildning av fria radikaler när det exponeras för solljus, och därmed ge upphov till skador på celler.
Det där låter ju inte heller bra för barnen.

Vill man ändå ha tag i en solskyddskräm med endast fysikaliskt filter så får man försöka köpa något utanför EU's gränser, tex krämen Badger från USA. Badger baseras på naturliga mineraler.

Hur skyddar vi då våra barn?
Det allra effektivaste sättet att skydda våra barn från solen är naturligtvis skugga och täckande kläder. Bomullskläder har ett UPF värde på ca 7-11. UPF är ett uttryck för hur mycket UV-strålar som passerar genom kläderna.
Där har ju jag problem... Mina barn är så rörliga så skuggan sitter dom inte stilla i... Åker man till stranden så älskar dom vatten.
Jag hade planerat på att köpa nya badkläder fråm ImseVimse, det har vi haft i alla år. Men i år så är barnens kroppar fulla utav ärr från vattkopporna och deras hud ska helst inte vistas i solen på ett helt år för att undika bestående ärrbildning. Jag måste prioritera om lite grann. Det får bli solskyddskläder för hela slanten! Solskyddskläder med UPF 50+ känns tryggt och bra, då behöver man bara komplettera med solskyddskräm på de ställen som kläderna inte täcker.
Jag har redan spanat in solskyddskläder till bra bra priser och i roliga färger.
Räddningen förra sommaren var ett solskyddstält med UPF 50+, det var format som en halv kupol. Dvs golv och så en halv rundel över, super enkel att montera och så kunde vi sitta där i skuggan och äta mat. Jag köpte tältet på Babyland, fast jag hittar det inte nu. Jag hoppas vårat tält finns kvar någonstans... Vill ju ha det som matställe på stranden i år igen!

Undrar ni vart jag ifrån jag har fantiserat ihop min text? Det är ingen fantasi, jag lovar.
Källa:
Vi föräldrar nr 6 2009
Naturskyddsföreningen

     


Dessa fina badkläder med UPF 50+ finns att köpa hos mitt företag BabyMind. Dels finns dem som tvådelt set och som heldress.
Tyget i solskyddskläderna är utav 80% polyester och 20 % elastan, dvs baddräkts tyg. Kläderna är tunna, luftiga, följsamma och snabbtorkande. Solskyddskläderna fungerar alldeles ypperligt som badkläder, dom är ju tänkta till att användas där man hittar den starkaste solen, på stranden tex.

Kommentarer
Postat av: Karin (Albins mamma)

Det är svårt de där med solskydd när barnen är rörliga, det är ju inte det lättaste att hålla dom i skuggan. Du gör nog rätt i att köpa solskyddsdräkter. Det kommer nog jag också köpa i framtiden.Jasså vad härligt, Gotland är ju underbart! :)

2009-06-08 @ 17:45:00
URL: http://albinsmoder.blogg.se/
Postat av: petra norström

hej hej, jag heter petra och jag har en Secondhand blogg som jag startade igår. I den bloggen så säljer jag allt mellan himmel och jord. Min ide är att i framtiden så skall en vill procent av intekten gå till välgörenhet. Men än så länge har den iden ej gått igenom. Min tanke är även att man skall kunna skicka kläder till mig och då få en viss slant tillbaka och sedan att jag sälger det vidare.

Tycker ni att detta låter som en fin gärning och om ni tycker att detta är en rolig ide så får ni jätte gärna sprida detta medelande vidare. och så klart är ni välkomna in och titta om ni hittar någonting fint.kolla in på www.Secondhanden.blogg.se

och min privata blogg: www.rockisnotdead.blogg.seMVH// petra norström

2009-06-08 @ 18:08:12
URL: http://secondhanden.blogg.se/
Postat av: Mamma Melissa -ung änglamamma och gravid

Kanonbra! Visste inte en hälften av det där om solskydd:.))2009-06-08 @ 18:27:31
URL: http://mammamelissa.blogg.se/
Postat av: ☆Linda med familj och bebbe i magen♥

Ja det ska bli mysigt med en bola.

2009-06-08 @ 19:09:42
URL: http://babymyz.blogg.se/
Postat av: Johanna

Ja, systemkameror e skitdyra :S Får se va det blir för en!

2009-06-08 @ 20:36:32
URL: http://skuggis.blogg.se/
Postat av: Dorothéa -Nybliven tvillingmamma till Noah & Jolie.

Å nej.

Jag och mannen min går tillsammans på babysimmet =)

2009-06-08 @ 20:52:27
URL: http://theans.blogg.se/
Postat av: Lotta

Tack för fina kommentarer. Det hade verkligen varit kul att göra ett par tårtor till dig men jag måste nog avstå. Jag har ju precis gett mig in i denna hobbyn så jag vet ju fortfarande inte om det är något som jag klarar av. Jag ska göra min första tårta till helgen. Den är tänkt att bli en tårta i form av en gräsmatta med en parkerad Ferrari på. Fyllningen ska vara Ferrarigodisfluff. Håll tummarna för att jag lyckas.

Ha en bra kväll.

2009-06-08 @ 21:14:27
URL: http://lottans.bloggagratis.se
Postat av: Soulsister

Kanon! sonen är dock snart 7 år...o då funkar det kanon med SPF25+

Men tack för tipset!

2009-06-08 @ 22:31:03
URL: http://www.soulsistersdiary.com
Postat av: Angelica - fyrbarnsmamman

ja visst var det tur i oturen. Vilket är ju bra att man får ha ibland :)Gå gärna in och rösta på min blogg nr 3, här inne: http://yollande.blogg.se/2009/june/finalisterna-i-veckans-blogg-blev.html#comment

2009-06-09 @ 10:34:29
URL: http://tvattlapp.blogg.se/
Postat av: Linda

Her er det også kun solkrem med fysisk filter som gjelder. Og solhatt og uv solklær!

Vi invisterer i nye uvklær med solbeskyttelse hver sommer!

2009-06-09 @ 12:00:39
URL: http://www,lisjlinda.blogspot.com
Postat av: Bröllopsbloggen

ja är bara flitigt med att smörja när jag är vid stranden...

bägge små har ju "tropiska" rumpor så jag inbillar mej att dom tål mer sol

2009-06-09 @ 15:54:41
URL: http://brollopsbloggen.webblogg.se/
Postat av: Camilla

Jaha så ni bor också i Norrälje, va roligt att hitta en "granne" i bloggvärlden. Ha en fortsatt trevlig kväll

2009-06-09 @ 18:26:21
URL: http://turnerkvinna.blogg.se/
Postat av: Jenna

Sv; Tack så mycket :) Bra ifo om solslydd förresten :D Ha en fin dag <3

2009-06-09 @ 18:40:26
URL: http://jennalindgren.blogg.se/
Postat av: Nadja- En salig blandning

Här är det långärmade skjortor i bommul och linne, mössa och långbyxor som gäller mesta tiden!Att klä av sig inför solen istället för att klä på sig och skydda sig från den är ett modärnt påfund från 50talet!

Det gör faktiskt ingen större skilnad i svalka om man har kläder eller inte! (Men det där har vi redan partat om!)Kram

2009-06-10 @ 15:50:50
URL: http://ensalig.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

E-mail,(visas bara för mig)

Var finns du någonstans?

Skriv din kommentar:

Trackback

RSS 2.0